top of page

Βookcafe με την Τίνα Παπαναστασούλη

Συνέντευξη






Σήμερα στην σελίδα μου φιλοξενώ την συγγραφέα κυρία Βίκη Παππά.

Καλώς ήρθατε!


1. Παραμύθι σημαίνει παραμυθία δηλαδή παρηγοριά. Το παραμύθι τελικά είναι ένα είδος συγγραφής που χαρίζει ανακούφιση στις ψυχές των μικρών αναγνωστών; Για σας τι σημαίνει η λέξη παραμύθι;


Καλώς σας βρήκα! Τα παραμύθια είναι για μένα ιστορίες που σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν τους ακροατές και να απαλύνουν τη ψυχή τους από τα προβλήματα και τα βάσανα της καθημερινότητας. Με τα παραμύθια οι ακροατές αποδρούν κατά κάποιον τρόπο από την πραγματικότητα και μπαίνουν σε κόσμους μαγικούς όπου όλα είναι πιθανά. Ξεχνούν για λίγο τα προβλήματά τους, ηρεμούν και επαναποκτούν τις δυνάμεις που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις και τα προβλήματά τους. Τα παραμύθια είναι ένα είδος παρηγοριάς και ένα είδος ψυχικής επαναφόρτισης και ενδυνάμωσης. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά τους, τα παραμύθια μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα μέσα διαπαιδαγώγησης.



2. Το πρώτο σας παραμύθι με τίτλο «Μήνυμα από το μέλλον - το όνειρο του Έκτορα» από τις εκδόσεις Πνοή. Μιλήστε μας με λίγα λόγια για το βασικό θέμα που πραγματεύεται.


Το βασικό θέμα που πραγματεύεται η ιστορία μου είναι οι συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης στη ζωή των ανθρώπων γενικότερα και ειδικότερα στη ζωή και τον ψυχισμό των μικρών παιδιών. Ο Έκτορας, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουμε τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και να επιλέξουμε έναν τρόπο ζωής συμβατό με τις ανάγκες του. Αυτό είναι και το βασικό θέμα της ιστορίας μου.



3. Ο τίτλος του βιβλίου σας ήταν αποτέλεσμα της συγγραφής ή υπήρχε από την αρχή;


Κατά τη διάρκεια της συγγραφής υπήρχαν αρκετοί τίτλοι στο μυαλό μου. Αν θυμάμαι καλά, ο πρώτος τίτλος ήταν “Ένας μαγικός άνεμος” ο οποίος τελικά δεν επικράτησε. Νομίζω πως ο διπλός τίτλος που επιλέχθηκε, με τη συνδρομή του εκδοτικού οίκου, ταιριάζει στην ιστορία που έγραψα. Προσφέρει μια νύξη για το θέμα χωρίς όμως να προδίδει τη πλοκή και το περιεχόμενο.



4. Η εικονογράφηση σε ένα παραμύθι θεωρείται πως αποτελεί βασική προϋπόθεση της κατανόησης του από τα παιδιά ή στερεί ίσως τη δημιουργική τους φαντασία να απλωθεί από μόνη της; Την κρίνετε, εν ολίγοις, σημαντική στην εξέλιξη της ιστορίας ενός παραμυθιού;


Η εικονογράφηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εικονογραφημένων ιστοριών, με τις εικόνες να συμπληρώνουν το κείμενο και να συμβάλλουν στην παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης ιστορίας. Η εικόνα κατευθύνει τον αναγνώστη αλλά δεν παρέχει ένα έτοιμο παραμύθι. Προσφέρει την αφετηρία, όμως είναι η φαντασία του παιδιού αυτή που θα ολοκληρώσει την ιστορία. Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή όπου επικρατούν η τηλεόραση και η οθόνη και που τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί με την παρουσία της εικόνας, οι όμορφα εικονογραφημένες ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο προώθησης της φιλαναγνωσίας.


5. Η έμπνευση πώς προήλθε;


Την ιστορία αυτή την εμπνεύστηκα ένα καλοκαιρινό βράδυ σε μια πολύ όμορφη κυκλαδίτικη παραλία. Είμασταν εκεί οικογενειακώς, για έναν βραδινό περίπατο όταν αρχίσαμε να συζητάμε για τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία των παιδιών κατά τους αρχαίους χρόνους. Ο παραπλήσιος αρχαιολογικός χώρος αποτέλεσε το έναυσμα της συζήτησης γιατί θέλησα να μιλήσω στα παιδιά μου για την ιστορική συνέχεια ορισμένων συνηθειών μας. Ξαφνικά όμως η σκέψη μου πήγε στο μέλλον και αναρωτήθηκα αν και στο μέλλον τα πράγματα θα είναι το ίδιο όμορφα. Κάπως έτσι σχηματίστηκε στο μυαλό μου ο Έκτορας, ένα οκτάχρονο αγοράκι που λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης δεν είχε ποτέ του παίξει στη θάλασσα.



6. Τι είδους διδαχές και συμβουλές περιέχει το παραμύθι σας και ποιος υπήρξε ο Κύριος σκοπός σας στη συγγραφή του συγκεκριμένου παραμυθιού;


Αποφάσισα να γράψω αυτήν την ιστορία για να εκφράσω τον προβληματισμό μου για τον κόσμο που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και γενικότερα στις μελλοντικές γενεές. Ένιωθα την ανάγκη να μοιραστώ τις ανησυχίες μου για τις επιπτώσεις της οικολογική κρίσης στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών και για τα προβλήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν. Θεωρώ πως η αλλαγή του τρόπου ζωής μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης για ένα καλύτερο μέλλον. Δε νομίζω δηλαδή πως μπορεί να επιτευχθεί μια οικολογική μετάβαση χωρίς μια αλλαγή των δικών μας συνηθειών. Γνωρίζω δυστυχώς πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εύκολο ούτε πάντα εφικτό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Είναι όμως η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να οδεύσουμε αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.



7. Τα παραμύθια πιστεύετε πως οφείλουν να έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος; Ή ενδεχομένως, ρεαλιστικό έστω και λίγο σκληρό επίλογο;


Προσωπικά μου αρέσουν τα παραμύθια με όμορφο τέλος, ειδικά όταν το τέλος αυτό έχει επέλθει μετά από τη σκληρή δοκιμασία του ήρωα ή της ηρωίδας. Αναγνωρίζω όμως, ότι ένα ευτυχισμένο τέλος δεν είναι πάντοτε απαραίτητο. Στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και εμείς δεν είμαστε πάντα ευδιάθετοι και ευτυχισμένοι. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται κινδύνους, δυσάρεστα γεγονότα και άσχημες συγκυρίες. Τα παραμύθια αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο για να έλθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη σκληρή όψη του κόσμου μας. Είναι σημαντικό όμως και ειδικά για τα παραμύθια με δυσάρεστο τέλος, να υπάρχει συζήτηση που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το τέλος αυτό και να του δώσουν το βάρος και τη σημασία που του αναλογεί.



8. Τα κλασικά παραμύθια που γνωρίζουμε όλοι και τα μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά θεωρείτε πως όλα είναι διδακτικά και αξίζουν να γίνονται βίωμα στις παιδικές ψυχές. Αν ναι, πείτε μας το αγαπημένο σας παραμύθι, αν πάλι όχι ποιο παραμύθι είναι εκείνο που πιστεύετε ότι ταράζει την παιδική ψυχολογία και θα έπρεπε να μετατραπεί;


Τα κλασικά παραμύθια έχουν πολλά να προσφέρουν στα παιδιά και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Ενίοτε, τείνουμε να τα παραμερίζουμε γιατί δεν έχουν πολύ επίκαιρη θεματολογία ή γιατί δεν προσφέρουν τις πρακτικές γνώσεις που προσφέρουν οι σύγχρονες ιστορίες. Τα κλασικά παραμύθια όμως μας μαθαίνουν για τη ζωή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο: μας μαθαίνουν να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό, να δεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, να αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά παραμύθια, οι θρύλοι και οι μύθοι από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα διάβαζα όταν ήμουν μικρή και τα διαβάζω ακόμα με πολύ ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη αδυναμία έχω στα κλιμακωτά παραμύθια όπως είναι η σουσουράδα.



9. Ο αντιήρωας σε ένα παραμύθι πόσο δύσκολο είναι να αποδοθεί σε ένα παραμύθι χωρίς να τραυματίσει τις παιδικές ψυχές; Αυτή είναι μήπως η μεγαλύτερη δυσκολία στη συγγραφή ενός παραμυθιού ή υπάρχουν και άλλες εξίσου σημαντικές;


Δύσκολη ερώτηση και δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να απαντήσω ικανοποιητικά. Ο αντιήρωας, τουλάχιστον όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που δε διαθέτει τις τυπικές ιδιότητες του ήρωα και που πολλές φορές πράττει το σωστό αλλά με λάθος κίνητρο ή λάθος τρόπο. Ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο για έναν αναγνώστη να ταυτιστεί με έναν αντιήρωα και να δει μέσα σε αυτόν κομμάτια του δικού του εαυτού. Πιστεύω πως και ο ήρωας και ο αντιήρωας είναι εξίσου σημαντικοί για ένα παιδί. Ο ήρωας δείχνει το ιδανικό και ο αντιήρωας το πραγματικό. Ο ήρωας εξυψώνει την παιδική ψυχή και της δείχνει τον δρόμο της αρετής. Ο αντιήρωας βοηθάει το παιδί να κατανοήσει πως παρόλες τις ατέλειες και τους περιορισμούς της προσωπικότητάς του, μπορεί με προσπάθεια και επιμονή να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και να πετύχει τους στόχους του.



10. Ζωή σαν παραμύθι ή παραμύθι σαν τη ζωή. Σε ποια άποψη συγκλίνετε;


Μου φαίνονται σωστά και τα δύο! Η ζωή καμιά φορά παίρνει τη τροπή παραμυθιού ή τουλάχιστον έτσι το αισθανόμαστε εμείς. Για παράδειγμα, όταν όλα μας έρχονται καλά ή όταν όλα μας έρχονται απρόσμενα καλά. Από την άλλη, τα παραμύθια αν και φανταστικές ιστορίες, κατά κάποιον τρόπο μας μιλάνε για τη ζωή και μας προσφέρουν τα εφόδια για να αντέξουμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της.


Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σελίδα μου. Εύχομαι κάθε επιτυχία!


Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας και καλή σας συνέχεια!

53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page