Είμαι πολύ χαρούμενη που φιλοξενώ στο ιστολόγιό μου το βιβλιοπωλείο «Προμηθεύς» που βρίσκεται στην Αθήνα (Στάση Μετρό Χολαργού).
Ας ξεκινήσω τις ερωτήσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τους ιδιοκτήτες και την ιστορία του βιβλιοπωλείου.
1. Ποιο είναι το έτος ιδρύσεως του βιβλιοπωλείου και ποια η ιστορία του;
Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε στα τέλη του 1960 από τον Στάθη Μανουσαρίδη πρώην
στοιχειοχύτη και πατέρα μας.
2.Πώς αποφασίσατε να δώσετε την ονομασία «Βιβλιοπωλείο Προμηθεύς» στο βιβλιοπωλείο σας;
Για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ο σημειολογικός συμβολισμός. Προμηθεύς = αυτός που φέρει τη φωτιά, το φως, τη γνώση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πατέρας μας είχε εργαστεί στα πρώτα του βήματα σε τυπογραφείο- εκδοτικό οίκο που έκλεισε κάπου στη δεκαετία του ’50 με το ίδιο όνομα και θέλησε να το αναβιώσει.
3.Πείτε μου κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουν οι πελάτες σας για εσάς.
Φαντάζομαι αρκετά, αν και ο χώρος μας είναι χώρος συνεύρεσης, συζητήσεων κλπ. οπότε αρκετά πράγματα επικοινωνούνται και μαθαίνονται. Ίσως όμως αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι για εμάς είναι απίστευτα σημαντικοί, όχι μόνο γιατί σαν πελάτες μας βοηθούν να βιοποριστούμε αλλά κυρίως γιατί αυτή η αλληλεπίδραση, η συναναστροφή, η ανταλλαγή
απόψεων και ιδεών είναι το ουσιαστικό νόημα της ύπαρξης του βιβλιοπωλείου.
4. Τι σας ώθησε να γίνετε βιβλιοπώλης/-ισσα;
Νομίζω ότι παρ’ όλες τις αναζητήσεις σε άλλους (αλλά πάντα συναφείς τομείς) ήταν αυτονόητο. Με οικογένεια στον χώρο της τυπογραφίας και γονείς βιβλιοπώλες, που η ανάγνωση και το βιβλίο ήταν τρόπος ζωής ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Πιστεύω πως μάλλον μαζί με το αίμα μου τρέχει μελάνι και αντιμόνιο. Στην πορεία ασχολήθηκα η ίδια με τη λογοτεχνία και την ιστορία, οπότε για κάποιον με τα δικά μου ενδιαφέροντα και αναζητήσεις, το βιβλιοπωλείο είναι το τέλειο μέρος να εργαστεί.
5. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο χώρο ως βιβλιοπώλης/-ισσα;
Κατά κύριο λόγο, αυτό που μοιάζει ασύμβατο είναι ότι έπρεπε να συνειδητοποιήσω πως ο χώρος και κυρίως στο εκδοτικό κομμάτι σε μεγάλο ποσοστό, λειτουργεί με τη λογική της καπιταλιστικής αγοράς. Ελάχιστοι εκδότες αντιμετωπίζουν την δουλειά τους με τη λογική ότι εκτός από τρόπο βιοπορισμού το βιβλίο είναι σχεδόν ιερό, είναι αυτό που μας έκανε να βγούμε από τον μεσαίωνα. Αντιμετωπίζουν την δουλειά τους με όρους ξεκάθαρα εμπορικούς και αυτό υποβαθμίζει το ίδιο τους το αντικείμενο. Αυτό σε βιβλιοπώλες όπως εγώ δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Το βιβλίο πηγαίνει σε λάθος αγορές, σε μαζικά σημεία πώλησης όπου πωλείται ως εμπόρευμα που δεν διαφέρει από τα άλλα, και έτσι ο αναγνώστης αποπροσανατολίζεται.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι εκτός από τη δουλειά που κάνω θα πρέπει να είμαι λίγο λογιστής, λίγο τραπεζικός, λίγο νομομαθής, λίγο επικοινωνιολόγος. Ο εξαναγκασμός αυτός και η ρουτίνα αφαιρεί πολύ από τη μαγεία που έχει το βιβλίο και βέβαια κανείς δεν γίνεται να είναι καλός σε όλους αυτούς τους τομείς.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η άδικη φορολόγηση και τα πολύ χαμηλά ποσοστά κέρδους στις μικρές και μεσαίες βιβλιοπωλικές – βιβλιοχαρτοπωλικές επιχειρήσεις.
6. Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο χώρος του βιβλίου ως προς την πώληση των βιβλίων;
Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη δουλειά αυτή. Κατ’ αρχάς, αυτός που αποφασίζει να γίνει βιβλιοπώλης θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει άποψη και να είναι συνειδητός σε αυτό που κάνει. Χωρίς γνώση θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα γιατί δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους πελάτες του.
Δυσκολία αποτελεί βέβαια αυτό που προανέφερα, ότι το βιβλίο έχει μπει στο φάσμα των «προς πώληση αντικειμένων» και διατίθεται σε αγορές που το υποβαθμίζουν και τελικά το αποχαρακτηρίζουν από πολιτιστικό αγαθό σε απλό αντικείμενο. Πωλείται δίπλα σε εμπορεύματα ετερόκλητα από ανειδίκευτους πωλητές ή χωρίς καθόλου καθοδήγηση. Έτσι οι αναγνώστες πιθανά επιλέγουν κάτι που δεν θα τους ταιριάζει και αποθαρρύνονται. Χάνονται λοιπόν ως αναγνώστες.Επίσης, αντιμετωπίζουμε αθέμιτο ανταγωνισμό από παράνομες ή κατευθυνόμενες πωλήσεις, μέσω σχολείων, εκπαιδευτηρίων κλπ.
7. Τι αισθάνεστε όταν σας συναντούν τυχαία στο δρόμο έφηβοι που ως παιδιά ερχόντουσαν στο βιβλιοπωλείο σας και σας θυμούνται ακόμη;
Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ συγκινητικό είναι. Κατά κάποιο τρόπο έχουμε σημαδέψει περιόδους της ζωής ο ένας του άλλου. Το πιο συγκινητικό όμως είναι όταν παιδιά που πολλές φορές γνωρίζουμε από τη στιγμή που γεννήθηκαν, φέρνουν τα δικά τους παιδιά ως αναγνώστες ή μαθητές στο βιβλιοπωλείο.
8. Έχω παρακολουθήσει τα βίντεό σας στα social media. Τι στάθηκε αφορμή για να γυρίσετε το πρώτο σας βίντεο;
Αλήθεια; Δεν ξέρω. Μάλλον όταν ενθουσιάζεσαι με κάτι θέλεις να το μοιραστείς. Αυτό περισσότερο συμβαίνει με στιγμιότυπα από τη λέσχη ανάγνωσης, αλλά θέλει πολύ κόπο και χρόνο να τα επεξεργαστείς για να τα ανεβάσεις, οπότε είναι λίγα.
9. Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;
Δια ζώσης, τηλεφωνικά, στα κοινωνικά δίκτυα και με e-mail. Προσωπικά προτιμώ την προσωπική επαφή.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για την υπέροχη συζήτηση που είχαμε μαζί!
Εγώ σας ευχαριστώ.
Comments