1.Ελίνα μου, καλωσόρισες στο bookmeupgr. Θα ήθελες να μου πεις κάποια πράγματα για εσένα;
Μαρία μου, σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν την πρόσκληση. Ονομάζομαι Παπουτσή Ελίνα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καρδίτσα, όπου και κατοικώ μόνιμα. Σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. και ασχολήθηκα με τον τομέα του παιδαγωγικού. Στη συνέχεια, έκανα εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του Βόλου στην Ειδική Αγωγή. Στην Καρδίτσα, είμαι συνιδιοκτήτρια με την μητέρα μου, του κέντρου μελέτης ''Εργαστήρι Μάθησης Διαβά...Ζω''.
2.Τι σημαίνει για σένα ο όρος ''Ειδική αγωγή και παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες'';
Ειδική Αγωγή για μένα είναι ένας πιο ιδιαίτερος τρόπος διδασκαλίας και βοήθειας σε παιδιά με κάποιες μαθησιακές δυσκολίες. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται ένα πιο εξειδικευμένο μοτίβο μάθησης, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού. Ξέρεις... είναι αυτό που λένε για εμάς τους ειδικούς παιδαγωγούς ότι ένας δάσκαλος, ο οποίος γνωρίζει τα σημάδια της δυσλεξίας, (μια από τις πολλές και πιο συχνή μαθησιακή δυσκολία), μπορεί να αλλάξει μια ανθρώπινη ζωή.
3.Σε ποια ηλικία ήσουν, όταν κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με τον συγκεκριμένο κλάδο;
Από πολύ μικρή ηλικία, θυμάμαι να θέλω να γίνω δασκάλα. Αντί να παίζω με κούκλες, πάντα έπαιζα την ''μικρή'' δασκάλα με πίνακα και βιβλία.
4.Πόσο δύσκολο είναι για έναν γονιό να αποδεχτεί ότι το παιδί του έχει μαθησιακή δυσκολία ή ακόμη και κάποιο σύνδρομο;
Από την εμπειρία μου μέχρι τώρα, είναι αρκετά, για να μην πω πάρα πολύ δύσκολο, ένας γονιός να αποδεχτεί και να συμφιλιωθεί ότι το παιδί του μπορεί και να έχει κάποια δυσκολία ή ακόμα χειρότερα κάποιο σύνδρομο. Βέβαια, αυτό ορισμένες φορές είναι σχετικό, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο μπορεί να υπάρχει η δυσκολία ή το σύνδρομο.
5.Θεωρείς ότι τα βιβλία, τόσο τα ενδοσχολικά όσο και τα εξωσχολικά, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες;
Τα συγκεκριμένα ενδοσχολικά βιβλία δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες επειδή πολλά είναι κακογραμμένα και δυσνόητα. Όσον αφορά τα εξωσχολικά, υπάρχουν πολλών ειδών και πιο εύκολα για τα συγκεκριμένα παιδιά.
6.Τι βιβλία χρειάζονται; Έχεις να μας προτείνεις κάποιο παιδικό βιβλίο; Ποια είναι η θεματολογία του;
Τα βιβλία ανέκαθεν χρειάζονται στη ζωή του ανθρώπου. Όλος ο πλούτος γνώσεων βρίσκεται εκεί μέσα. Το βιβλίο που θα πρότεινα είναι το εξής:''Τι να κάνεις όταν τα λάθη σου σε κάνουν να τρέμεις. Πώς αντιμετωπίζουμε την αποτυχία''. Το συγκεκριμένο βιβλίο καθοδηγεί τα παιδιά και τους γονείς τους και οποιονδήποτε άλλο ασχολείται με παιδιά, πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα που σχετίζονται με τον φόβο μήπως κάνεις λάθος. Αποτελεί πηγή αναφοράς για την εκπαίδευση, την κινητοποίηση και την ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους και να εξερευνούν καινούργιες περιοχές χωρίς φόβο.
7. Πώς αντιμετωπίζει τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ο περίγυρος; Και πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα των παιδιών αυτών μέσα στην τάξη;
Στην τόσο ''άσχημη'' κοινωνία που ζούμε, ο έξω κόσμος αντιμετωπίζει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, είτε με αδιαφορία είτε με υποτίμηση. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και μέσα στην σχολική τάξη. Παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο της αδιαφορίας από την πλευρά των εκπαιδευτικών γιατί είναι πολύ δύσκολο με τόσα παιδιά και τόσες δυσκολίες στα σχολεία να κάνει τη δουλειά του, όπως πρέπει. Στην καλύτερη περίπτωση, βοηθάνε οι ειδικοί παιδαγωγοί του τμήματος ένταξης αλλά και εκεί υπάρχουν αδυναμίες λόγω έλλειψης προσωπικού.
8. Θα ήθελα να μου γράψεις ένα μήνυμα που θα απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά τυπικής εκπαίδευσης που θα έχει ως στόχο να δουν με μια άλλη ματιά τον συμμαθητή τους, τον γείτονά τους, τον συγγενή τους που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μαθησιακή δυσκολία ή αναπηρία…
Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως είμαστε ίσοι αλλά και διαφορετικοί. Άλλωστε, χωρίς τη διαφορετικότητα, τι νόημα θα είχε η ζωή μας; Τα άτομα με κάποια δυσκολία ή αναπηρία είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι μαθητές. Δεν είναι τεμπέληδες! Ενώ γνωρίζουν ότι οι βαθμοί τους δύσκολα θα καλυτερεύσουν, εκείνοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους!
Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους σημερινούς συγγραφείς;
Αν σταματήσετε, εσείς, οι συγγραφείς να μας προσφέρετε τον πλούτο της γνώσης, θα γίνουμε πιο φτωχοί.
9.Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου, ο δάσκαλος ή ο γονιός που θα χρειαστεί τη βοήθειά σου;
Είμαι στη διάθεση όλων των γονιών και δασκάλων για οποιαδήποτε επικοινωνία και βοήθεια. Στα social media, θα με βρείτε ως Elina Papoutsi και το κέντρο μάθησης με την ονομασιά ''Εργαστήρι Μάθησης Διαβά...Ζω''. Στο instagram, ως Ergastiri_diavazo. Τηλέφωνα επικοινωνίας: το σταθερό 2441040351 και το κινητό 6973474805.
Ελίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για την υπέροχη συνέντευξη που μου έδωσες!
Σε ευχαριστώ για την συζήτηση και την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για αυτό που κάνω και αγαπώ. Εύχομαι πολλές επιτυχίες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και ψυχική γαλήνη και υγεία.
Comments