top of page

Παρέα με την κυρία Πασχαλία Τραυλού



Η Πασχαλία Τραυλού σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φύλου, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Άλλα έργα της: «Με μπαλαντέρ τη μοναξιά», «Η ματζίκα της αγάπης», «Κλειδωμένο συρτάρι», «Φτερά από μετάξι», «Έστω μια φορά», «Η γυναίκα του φάρου», «Οι εραστές της γραφής», «Γυάλινος χρόνος», τα οποία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της «Φιλί στα μάτια», «Το άγαλμα στη σοφίτα», μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση του μυθιστορήματος «Τα ρόδα της σιωπής», η τριλογία «Η ελεγεία της στάχτης» (Θεοί από στάχτη, Άνθρωποι από στάχτη και Άγγελοι από στάχτη), «H γιατρίνα», «Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο», «Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ», «Η ιέρεια με το τατουάζ», «Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12» και «Ήθελα μόνο ένα αντίο» (αναθεωρημένη έκδοση), ενώ συμμετείχε με διήγημά της στο συλλογικό έργο «Η φωνή της» (εκδόσεις Καστανιώτη).


Είμαι τόσο χαρούμενη που  φιλοξενώ στο blog μου, την κυρία Πασχαλία Τραυλού  και το νέο της βιβλίο «Οι ασυγχώρητες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

 

Κυρία Τραυλού, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο blog μου και σας ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνατε. Ας ξεκινήσουμε!

 

1.Τι σημαίνει για εσάς η ΄΄συγγραφή΄΄ και πότε ξεκινήσατε να γράφετε;


H συγγραφή δεν είναι μια διαδικασία που προσεγγίζεται μονοδιάστατα ούτε επιλέγεται από μια και μόνη ανάγκη. Επίσης, καθένας μπορεί να γράφει για τους δικούς του λόγους και μάλιστα να καταπιάνεται με ένα βιβλίο για διαφορετική σκοπιμότητα κάθε φορά. Δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω ότι μεγαλώνοντας αλλάζουν και τα κίνητρά μας. Ομοίως και στην περίπτωσή μου για άλλους λόγους άρχισα να γράφω και άλλους υπηρετώ στην τωρινή συγγραφική μου εκδοχή. Όταν λοιπόν ξεκίνησα τους συγγραφικούς πειραματισμούς μου στην άγουρη ηλικία της εφηβείας, το έκανα από δημιουργική ζήλια, επειδή θαύμαζα και ήθελα να μοιάσω στους μεγάλους συγγραφείς των οποίων έργα είχαν πέσει στα χέρια μου. Αυτή η ανάγκη με ακολούθησε κάμποσα χρόνια γι’ αυτό και στα πρώτα δέκα περίπου βιβλία μου υπάρχει μια υπερβολή στη χρήση των εκφραστικών μέσων στην προσπάθειά μου να αποδείξω πως αξίζουν τα βιβλία μου να υπάρχουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Όσο μεγαλώνω και ωριμάζω νομίζω ότι η εστίασή μου έχει μετατοπιστεί από το εγώ στο εμείς, σ’ εκείνα τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά τον άνθρωπο και επιδιώκω να τα προσεγγίσω και να τα φωτίσω μέσα από τη συγγραφική μου διόπτρα. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την εσωτερική αλλαγή έπαιξαν οι μεταπτυχιακές σπουδές μου σε θέματα φύλου αλλά και τα διαβάσματά μου στην πορεία του χρόνου. Η διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχή, η ψυχογράφηση των ηρώων σε συνδυασμό με τις εποχές και τις αντιλήψεις που επικρατούν στις κοινωνίες και τους μικρόκοσμους που τους τοποθετώ είναι η βασική πρόκληση κάθε συγγραφικής προσπάθειας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω ολωσδιόλου αποβάλει τη συγγραφική ματαιοδοξία να απομείνει στη μνήμη των ανθρώπων έστω κάτι απ’ όσα γράφω. Ίσως γι’ αυτό και αδυνατώ να σταματήσω να γράφω. Εξάλλου, έχω δηλώσει ερωτευμένη με τη γλώσσα μου και η πρόκληση να τη δαμάζω και να της δίνω σχήμα είναι πάντα ένα ισχυρότατο κίνητρο.



2.Θέλετε να μας δώσετε μια μικρή γεύση για την ιστορία που εκτυλίσσεται στο βιβλίο σας, με τίτλο «Οι ασυγχώρητες»;


Οι ασυγχώρητες πραγματεύονται μια διαχρονική απορία: είμαστε τελικά έρμαια της τύχης ή όλα όσα συμβαίνουν είναι απόρροια των επιλογών μας, είναι ποινές ή ανταμοιβές που εκπηγάζουν από μια ανώτερη δύναμη; Έτσι, παρακολουθούμε τρεις γενιές ηρώων που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς και ερωτικούς δεσμούς και ταυτόχρονα με ένα μυστικό που τινάζει στον αέρα τις ισορροπίες όλων όταν έρχεται στην επιφάνεια. Πώς εντέλει θα ισορροπήσουν οι ήρωες; Ποιες θα είναι οι τιμωρίες τους και ποιες οι ανταμοιβές τους όταν επιλέξουν την συγχώρεση ή την εκδίκηση; Και εντέλει ποια εκδοχή γυναίκας εκπροσωπεί η πολύπλοκη Ασημίνα, η κεντρική ηρωίδα; Υπάρχει μια τέτοια γυναίκα; Κι αν υπάρχει ποια στερεότυπα καταπίεζαν ή περιφρουρούσαν μέχρι τώρα το σκοτάδι που έκρυβε μέσα της;

 

3.Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;


Όλα τα βιβλία μου ξεκινούν τυχαία. Στην προκειμένη περίπτωση οι ασυγχώρητες γεννήθηκαν από μια άσκηση συγγραφική η οποία αποτέλεσε την εισαγωγή του βιβλίου όπου «έπαιξα» με την ιδέα της τυχαιότητας. Ένα ψάρι σε περίοδο οίστρου, ετοιμόγεννο, πιάνεται στο αγκίστρι ενός ψαρά λίγο πριν γεννήσει. Αυτός ο ψαράς έχει μια συγκεκριμένη ιστορία όπως και ο άνθρωπος στον οποίο το πούλησε. Δίχως ο ένας να γνωρίζει τον άλλο, οι δυο τους συνδέονται με ένα τραγικό γεγονός που αγνοούν. Από το σημείο αυτό και μετά κύλησε το ποτάμι της έμπνευσης και γεννήθηκε το μυθιστόρημα.

 


4.Γιατί δώσατε το συγκεκριμένο τίτλο στο βιβλίο σας;


Ο τίτλος αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε όλες τις ηρωίδες του βιβλίου. Καθεμία έχει διαπράξει απαράδεκτα σφάλματα για τον περίγυρό της με κριτήριο πάντα τα στερεότυπα, τα κοινωνικώς αποδεκτά και τις αντιλήψεις της εποχής στην οποία ζουν και δρουν. Είναι όμως πράγματι ασυγχώρητες; Και αν ναι, από ποιον; Μήπως πρώτα και κυρίως από τον ίδιο τον εαυτό τους; Κι αν είναι εντέλει ασυγχώρητες, εκείνο που συγγραφικά με αφορούσε ήταν να τις αναλύσω, να φωτίσω τα βαθύτερα ελατήρια των πράξεών τους και να αποδομήσω μύθους που απαιτούν συγκεκριμένες συμπεριφορές από το γυναικείο φύλο.

 


5.Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που σας επισκέπτεται η Μούσα της Έμπνευσης;


Η έμπνευση μπορεί να με επισκεφθεί οποιαδήποτε στιγμή. Η συγγραφική διαδικασία όμως είναι κάτι που μου βγαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά την Ανατολή.

 


6.Πόσο κοντά έρχεστε με τους ήρωές σας;


Γίνομαι οι ήρωές μου. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να τους δώσω αληθοφάνεια, αν δεν τους υποδυθώ; Αυτή είναι μία από τις συγγραφικές μου τακτικές γι’ αυτό και καταπονούμαι πολύ γράφοντας.

 


7.Πώς αισθάνεστε όταν γράφετε τη λέξη «Τέλος» στο βιβλίο σας;

Αρχικά αισθάνομαι λύτρωση έπειτα όμως, και για περίπου ένα μήνα, περνάω μια μελαγχολική περίοδο, ένα ιδιότυπο πένθος, σαν να χάνω αγαπημένα πρόσωπα.

 


8.Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;


20.000 λεύγες κάτω απ’ τη θάλασσα του Ιουλίου Βερν. Αυτό ήταν το πρώτο αγκαθάκι ζήλιας που αισθάνθηκα για συγγραφέα.

 


9.Πείτε μου κάτι που δεν γνωρίζουν οι αναγνώστες για εσάς.


Λατρεύω τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 


10.Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;


Η κλονισμένη υγεία. Νομίζω δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο. Ισότιμα με τρομάζει οποιοσδήποτε κίνδυνος θα μπορούσε να απειλήσει το παιδί μου.

 


11.Με ποιον τρόπο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι αναγνώστες;

Μέσω messenger, Instagram και facebook. Και φυσικά μέσω του εκδοτικού μου οίκου, την Διόπτρα.

 

12.Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες…


Το βιβλίο είναι η μόνη παρέα που δεν θα σε ανταγωνιστεί και δεν θα σε εγκαταλείψει…

 

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για την υπέροχη συνέντευξη! Καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!  


Εγώ σας ευχαριστώ!



152 views0 comments

Comments


bottom of page